Miesten päivä tuo esiin miehiin kohdistuvia tasa-arvo-ongelmia
Feministinä saa usein kuulla, että ajaa vain naisten oikeuksia. Tämä ei ole totta. Olen huolissani monista tasa-arvo-ongelmista, jotka koskettavat erityisesti poikia ja miehiä.
Vähemmän tunnettua miesten päivää vietetään 19.11. Päivän tarkoituksena on tuoda esille miehiin kohdistuvia tasa-arvo-ongelmia. Olen erityisen huolestunut muun muassa seuraavista ongelmista.
Tilastokeskuksen mukaan miehet joutuvat naisia useammin pahoinpitelyiden, ryöstöjen sekä kiristysrikosten uhreiksi. HUS:in mukaan masentuneiden kuolemaan johtaneiden itsemurhayritysten yhdeksi suurimmaksi riskitekijäksi on osoittautunut miessukupuoli. THL:n mukaan peruskoulun jätti lukuvuonna 2017/2018 kesken yhteensä 510 oppilasta, joista 63 prosenttia oli poikia.Tiedoissa ei ole huomioitu sukupuolen moninaisuutta.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan yksi strategia sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen on sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että eri organisaatioiden toiminnassa otetaan huomioon se, miten toiminta vaikuttaa eri sukupuoliin ja miten eri sukupuolet otetaan huomioon toiminnassa. Sukupuolivaikutuksia tulee myös arvioida, jotta toimintaa voidaan kehittää tasa-arvoisemmaksi. Tasa-arvosuunnittelu hyödyttää kaikkia sukupuolia.
Mielestäni yksi tapa edistää poikien ja miesten tasa-arvoa Lappeenrannassa olisi poikaerityinen sukupuolisensitiivinen työ. Esimerkiksi Oulussa ja Helsingissä on Poikien talot. Tällaiselle työlle olisi varmasti paikkansa myös meillä.
Christina Nenonen
Kirjoitus on julkaistu Etelä-Saimaassa Miesten päivänä 19.11.2020