Puheenvuoroni 4.10. valtuuston kokouksessa

10.10.2021

Puheenvuoroni maanantaina 4.10. kaupunginvaltuuston kokouksessa:


KAUPUNGIN STRATEGIA 2037:
Hyvät kuulijat,


Kansallinen lapsistrategia valmistui tämän vuoden helmikuussa. Kansallinen lapsistrategia on lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin edistämisen väline. Lapsistrategialla vahvistetaan hallinnon ja päätöksenteon lapsenoikeusperustaisuutta. Kansallinen lapsistrategia tulee huomioida myös Lappeenrannassa. Lapsuuden arvostaminen sekä lapsen oikeuksien edistämiseen liittyvät toimenpiteet tulee kirjata Lappeenrannan strategiaan, olemmehan mukana Unicefin lapsiystävällinen kunta-työssä, jossa yksi työn indikaattoreista liittyy siihen, miten hyvin lapsen oikeuksien edistäminen näkyy kaupungin strategiassa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää lapsiryhmiin, jotka ovat muita lapsia haavoittuvammassa asemassa.Näitä ovat esimerkiksi vammaiset lapset, etniseen tai kielelliseen vähemmistöön kuuluvat lapset, maahanmuuttaja- ja pakolaislapset, kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja köyhissä perheissä elävät lapset sekä sateenkaarilapset. Ehdottaisin, että Lappeenrannan kaupunki aloittaisi tekemään omaa lapsistrategiaa kansallisen lapsistrategian pohjalta. Tällaista työtä on tehty jo esimerkiksi Hämeenlinnassa.
Ilmastokriisi on myös lapsen oikeuksien kriisi. Elokuussa julkaistu IPCC:n raportti kertoo hälyttävää tietoa. Ihmisten toiminta on aiheuttanut ennennäkemättömän laajoja ja nopeita muutoksia ilmastossamme. Useiden vahinkoa aiheuttavien sääilmiöiden todennäköisyys on kasvanut. Myös monet meriä ja mannerjäätiköitä koskevat muutokset ovat jo nyt peruuttamattomia tai palautuvat hitaasti. Tulevien muutosten laajuus riippuu siitä, miten kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin, päästöt kehittyvät tulevaisuudessa. Tasavallan presidentti Niinistökin totesi puheessaan viimeisimmässä YK:n yleiskokouksessa: "Ei ole liioiteltua todeta, että meillä on edessämme maailmanlaajuinen ilmastohätätila."Helsingin yliopiston mukaan suomalaisnuorista 75 % uskoo, että ihmiskunta on epäonnistunut planeetasta huolehtimisessa. Ilmastoahdistus on hyvin laaja ongelma. Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin nuorille teettämän kyselyn mukaan nuoret odottavat kuntien vastaavan ilmastokriisiin. 11,6 % kyselyyn vastanneista nuorista toivoo nuorten mukaan ottamista ilmastotoimien suunnitteluun. Miten uusi strategia ottaa huomioon tämän? Mitä mahdollisuuksia lapsilla ja nuorilla on toimia ilmastokriisin hillitsemiseksi ja miten heillä on mahdollisuus vaikuttaa ilmastotoimiin liittyvään päätöksentekoon?
Kolmas huomioni liittyy tasa-arvoon. Tasa-arvolla tarkoitetaan tasa-arvolain mukaan sukupuolten tasa-arvoa. Sukupuolten tasa-arvo ei vielä toteudu missään maailman maassa, eikä se toteudu myöskään Lappeenrannassa. Esimerkiksi isiä ei huomioida aina tasa-arvoisesti erotilanteessa, tyttöjen ja poikien väliset erot lukutaidossa ovat merkittävästi suuremmat kuin OECD-maissa keskimäärin, sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kohtaavat enemmän kouluväkivaltaa kuin muut nuoret ja seksuaaliväkivalta on sukupuolittunut ilmiö, joka koskettaa enemmän naisia. Lappeenrannan kaupunki on allekirjoittanut Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan ja siten sitoutunut noudattamaan sitä.. Peruskirjassa lukee mm. näin: Sukupuolten tasa-arvonäkökohta on otettava huomioon, kun laaditaan strategioita ja toimintasuunnitelmia sekä luodaan menetelmiä ja käytäntöjä, jotka vaikuttavat ihmisten päivittäiseen elämään paikallistasolla. Tasa-arvoa voidaan edistää esim. kytkemällä sukupuolinäkökulman toimialojen ja kaupunkitason tavoitteisiin ja niiden mittareihin ja Sukupuolten tasa-arvoa mittaavan strategiamittarin kehittäminen, jotta kaupunkistrategian tasa-arvotavoitetta voidaan seurata. Tasa-arvon edistämiseen velvoittaa mm. perustuslaki ja tasa-arvolaki. Tasa-arvon edistämisellä on kaupungille lukuisia etuja. THL:n mukaan se kaventaa terveyseroja, vähentää eriarvoisuutta, tukee demokratiaa ja parantaa palveluiden kohdentumista sekä vahvistaa päätösten tietopohjaa. Tasa-arvonäkökulma on kirjattava selkeästi strategiaan.


KAUPUNGIN VIESTINTÄ:


Muutaman viimeisen vuoden aikana kaupungin viestintä on onneksi ottanut pieniä positiivisia harppauksia eteenpäin, mutta edelleen esimerkiksi sateenkaari-ihmisten huomiointi on edelleen hyvin pitkälti järjestöjen aktiivisuuden varassa ja aloitteellisuus tulee järjestöilta.
THL:n arvioiden mukaan joka kymmenes ihminen kuuluu seksuaali- tai/ja sukupuolivähemmistöön. Tämä tarkoittaa Lappeenrannassakin yli 7000 ihmistä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan yhdenvertainen viestintä lisää luottamusta viranomaisiin. Kenellekään ei pitäisi tulla sellainen olo, ettei tätä viestiä ole tarkoitettu minulle. Turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunteen varmistamiseksi viranomaisviestinnän Tämä pitää olla sellaista, että ihmiset myös kokevat tulevansa huomioiduksi. Kaupungin viestinnässä tulisi näkyä selkeämmin esimerkiksi perheiden moninaisuus. Kaupungin tulisi myös selkeästi viestiä yhdenvertaisuuden edistämisestä sekä siitä, miten kaupungin palveluissa puututaan syrjintään. Sateenkaariyhteisölle ja -ihmisille on tärkeää, että viestintä ja toiminta on jatkuvaa, ympärivuotista ja että seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus ymmärretään arjen teoiksi ja representaatioksi ympäri vuoden. Sateenkaariviestintä vaatii tietoa ja osaamista, joten ehdottaisin kaupungin viestintään koulutusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen huomioimisesta viestinnässä. Esimerkiksi Sukupuolitietoinen viestintä edellyttää tietoisuutta sukupuolen moninaisuudesta. Sukupuolitietoisessa viestinnässä moninaisuus tuodaan osaksi kaikenlaisia viestinnän sisältöjä, ei omana erityisteemanaan. Tämä voidaan huomioida valmisteilla olevassa tasa-arvo-ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa.

Christina Nenonen - vihreä kaupunginvaltuutettu ja lasten ja nuorten lautakunnan jäsen Lappeenrannassa
Kaikki oikeudet pidätetään 2020
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita