Valtuustoaloite: Aktiivisia toimia sateenkaarinuorten hyvinvoinnin parantamiseksi
Jätin 4.10. ensimmäisen valtuustoaloitteeni:
Valtuustoaloite
Aktiivisia toimia sateenkaarinuorten hyvinvoinnin parantamiseksi
THL:n mukaan arviolta noin joka kymmenes nuorista kuuluu seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön (sateenkaarinuoret). Tämä tarkoittaa myös noin kymmenesosaa lappeenrantalaisista nuorista. (lähes 700 nuorta 11-18-vuotiaista)*
Kouluterveyskyselyn 2019 tulokset tuovat esille sateenkaarinuorten eriarvoisuuden muihin nuoriin nähden monilla terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueilla. 43 % sukupuolivähemmistöön (esim. transnuoret) kuuluvista nuorista joutuu kohtaamaan henkistä väkivaltaa kotonaan. Sateenkaarinuorilla on myös paljon koulunkäyntiin liittyviä vaikeuksia, joiden juurisyyt löytyvät syrjintäkokemuksista. Nämä nuoret eivät saa riittävästi tarvitsemaansa tukea ja apua, myöskään Lappeenrannassa.
Yhdenvertaisuuslaki, tasa-arvolaki sekä mm. nuorisolaki velvoittavat kuntaa edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa lasten ja nuorten palveluissa. Sateenkaarinuoret eivät ole yhdenvertaisessa asemassa muihin nuoriin nähden Lappeenrannassa, joten toimet heidän hyvinvointinsa parantamiseksi ovat perusteltuja.
Lappeenrannassa UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -ohjelmassa toteutettiin alkuvuodesta 2021 nykytilan kartoitus, jonka myötä ilmeni tarpeita panostaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten palveluihin ja vapaa-ajan toimintoihin.
STM:n asettaman lapsistrategian koronatyöryhmän raportti lapsen oikeuksien toteutumisesta listaa sateenkaarilapset ja -nuoret yhdeksi erityisesti koronakriisistä kärsineeksi ryhmäksi ja vaatii, että heidän hyvinvointinsa täytyy turvata koronakriisin jälkihoidossa.
Me allekirjoittaneet vaadimme aktiivisia toimia sateenkaarinuorten hyvinvoinnin puolesta:
-selvitetään mahdollisuus palkata sateenkaarinuorisotyöntekijä Nuorisotoimelle esim. AVI:n hankerahoituksella (vastaavaa toimintaa on ollut Tampereella). Sateenkaarinuoria tulee kuulla erilaisia nuoria koskevia päätöksiä tehtäessä, esimerkiksi lähettämällä lausuntopyyntöjä Nuorisotoimen sateenkaarinuorten ryhmälle. Sateenkaarierityinen nuorisotyö tulee huomioida Nuorisotoimen NUPSissa.
-koulujen, lukioiden, nuoriso-, kulttuuri- ja liikunta-alan työntekijöille sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja heidän esihenkilöilleen sekä toimialajohtajille annetaan lisäkoulutusta (esim. valtakunnalliselta Setalta), joka antaa valmiudet kohdata ja auttaa sateenkaarinuoria, sekä ottaa heidät huomioon päätöksenteossa. Koulutuksissa huomioidaan cisheteronormin purkaminen sekä sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten tarve psykososiaaliselle tuelle sukupuolipohdinnoissa.
-jokaiseen lappeenrantalaiseen kouluun ja lukioon nimetään koulun tai lukion henkilöstöstä sateenkaarinuorten huomioimisesta koulutettu yhdyshenkilö, johon nuori voi ottaa yhteyttä sateenkaarinuoruuteen liittyvissä kysymyksissä
Lappeenrannassa 4.10.2021
Christina Nenonen, Vihreä valtuustoryhmä + allekirjoittaneet
*Väestö iän mukaan LPR 2020, Lappeenrannan kaupunki https://www.lappeenranta.fi/loader.aspx?id=054e9cfc-2a8e-42e8-b805-5f53bc1bed2b