Verkkoväkivallan tyttöjä ja naisia kohtaan loputtava
Tytöt ja naiset kokevat 27 kertaa todennäköisemmin verkkoväkivaltaa kuin pojat ja miehet (sukupuolen moninaisuutta ei ole huomioitu). Vähemmistöihin kuuluvien tyttöjen ja naisten tilanne on vielä huolestuttavampi. Plan International toteutti 22 maassa kyselytutkimuksen, johon vastasi yli 14 000 iältään 15-25-vuotiasta tyttöä ja nuorta naista. Lisäksi Suomen Plan täydensi globaalia tutkimusta kansallisella kyselytutkimuksella, johon vastasi yli tuhat tyttöä ja nuorta naista.
Olen verkkoväkivallan uhri. Olen aktiivisesti sosiaalisessa mediassa tuonut esille mielipiteitäni mm. erilaisista ihmisoikeusloukkauksista sekä ilmastonmuutoksesta. Olen saanut mm. kommentteja ja viestejä, joissa fantasioidaan siitä, miten mie kuolisin sekä miusta käytetään alentavia ilmauksia liittyen naiseuteeni.
Verkkoväkivallalla on vakavia seurauksia. Verkkohäirintä on johtanut siihen, että maailmanlaajuisesti joka viides häirintää kokenut tyttö (19 %) on lopettanut tai vähentänyt merkittävästi sosiaalisen median alustojen käyttöä ja 12 % on muuttanut ilmaisuaan sosiaalisessa mediassa. 39 % globaaliin kyselyyn vastanneista kertoo, että verkkohäirintä alentaa itsetuntoa, ja 38 % sanoo sen aiheuttavan stressiä. Näin on käynyt myös miulle, mutta olen onnekas, koska miulla on ihania ystäviä tukenani.
Facebookissa Lappeenranta - ryhmä on yksi, jossa toivoisin jokaisen jäsenen miettivän, millaista keskustelukulttuuria siellä halutaan edistää. Ryhmässä miuta ja ystäviäni on esimerkiksi toivottu kävelemään kaasukammioon.
Vihapuhe internetissä on este etenkin tyttöjen ja naisten sananvapauden toteutumiselle. Myös tytöillä ja naisilla on oikeus käyttää sananvapautta ilman pelkoa verkkoväkivallan uhriksi joutumisesta. Vihapuheen tarkoituksena on käyttää valtaa ja hiljentää. Voimia kaikille tytöille ja naisille, internet kuuluu myös meille!
Christina Nenonen