Vihreiden naisten kuntavaaliteesit - miun näkemyksiä Lappeenrannan kannalta
Vihreät naiset ry, jonka jäsen olen, julkaisi eilen upeat kuntavaaliteesit. Tässä kirjoituksessa nostan esiin niistä miulle erityisen tärkeät, ja mitä ne tarkoittavat Lappeenrannan kannalta.
Feministinen päätöksenteko
Vahvistetaan sukupuolivaikutusten arviointia kaikessa julkisessa päätöksenteossa.
Christina: Tätä tarvitsemme Lappeenrannassa kaikilla päätöksenteon tasolla. Sukupuolivaikutusten arviointi ja arvioinnin huomiointi päätöksenteossa on yksi konkreettinen tapa edistää tasa-arvoa.
Varataan kuntien tasa-arvotyöhön resurssia ja tasa-arvotoimikuntiin päätösvaltaa nostaa esiin epäkohtia.
Christina: Lappeenrantaan pitää perustaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotoimikunta, joka nostaa esiin kaupungissa olevia tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä epäkohtia sekä tekee aloitteita. Tällaista työtä tehdään jo esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Oulussa. Ensiksi kaupunki tarvitsisi palveluja koskevan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman, jonka toteutumista Lappeenrannassa seuraisi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotoimikunta.
Varmistetaan, ettei ketään vaienneta päätöksenteossa häirinnän ja vihapuheen kautta. Nimetään kunnassa häirintäyhdyshenkilö, johon luottamushenkilö voi olla yhteydessä.
Christina: Vihapuhetta ja häirintää vastaan tulee tehdä tekoja. Häirintäyhdyshenkilön nimeäminen ja hänen kouluttaminen tehtävään, on yksi teko. Vähemmistöihin ja naisiin kohdistuva vihapuhe pitää tunnistaa ja siihen puuttumiseen tulee olla selkeät toimintaohjeet sekä tukea uhreille.
Feministinen talous- ja työelämäpolitiikka
Kunnista rakennetaan ihmisille ja ympäristölle kestäviä. Reilussa muutoksessa vähennetään samaan aikaan päästöjä, köyhyyttä ja epätasa-arvoa.
Christina: Päästöjen, köyhyyden ja epätasa-arvon vähentäminen hyödyttää kaikkia kuntalaisia. Erityisesti olen huolissani Lappeenrannassa lisääntyvästä lapsiperheköyhyydestä. Ilmastovaikutukset tulee ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa.
Tehdään feminististä elinvoimapolitiikkaa. Huomioidaan kuntien veto- ja pitovoimatekijöissä myös tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja alueen ilmapiiri.
Christina: Olen kuullut tarinoita ihmisiltä siitä, kuinka he ovat muuttaneet pois Lappeenrannasta, koska täällä ei uskalla olla avoimesti oma itsensä esimerkiksi sateenkaari-ihmisenä. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelu ja suunnitelman toteuttaminen, on yksi teko, jolla voimme tehdä kaupungistamme houkuttelevan kaupungin asua sekä luoda turvallisuutta.
Feministinen kehorauha ja oikeus koskemattomuuteen
Huolehditaan, että jokainen sukupuoli-identiteetistään tai sen ilmenemisestä riippumatta, saa tarvitsemiaan terveys- ja sosiaalipalveluja ilman pelkoa syrjinnästä.
Christina: Koulutetaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia mm. transihmisten huomioimisesta ja tukemisesta.
Lisätään turvakotien ja seksuaalirikosten uhrien tukikeskusten määrä Istanbulin sopimuksen edellyttämälle tasolle. Varmistetaan, että tukipalvelut ovat saavutettavia ja esteettömiä.
Christina: Kaakkois-Suomessa ei ole yhtään Seri - seksuaaliväkivallan uhrin tukikeskusta. THL:n mukaan Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Tukikeskus on matalan kynnyksen yksikkö, jonne voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Lappeenranta voisi olla tässä suunnannäyttäjä, ja perustaa tänne Seri-tukikeskuksen. Seri-tukikeskus tarjoaa oikeuslääketieteellistä tutkimusta, traumatukea, psykologista neuvontaa sekä terapiaa. On tärkeää, että uhri voi saada tarvitsemansa avun yhdestä paikasta tai että hänet voidaan sieltä välittömästi ohjata asianmukaisiin erityispalveluihin.
Feministinen luonto- ja ilmastopolitiikka
Varmistetaan, että julkinen liikenne on kaikkien saavutettavissa, edullista ja turvallista matkustajille. Panostetaan monipuoliseen päästöttömään julkiseen liikenteeseen.
Christina: Julkinen liikenne on oltava kaikkien saavutettavissa, edullista ja turvallista. Lentokentän tukeminen on lopetettava täysin. Se olisi oikea ratkaisu ilmaston kannalta, ja kenttään tarkoitetut varat voisi käyttää mm. joukkoliikenteen kehittämiseen ja kouluihin.
Vaikutetaan yhteisten metsien hoidon ohjaamiseen kuntien metsäohjelmilla, jotka on laadittu kuntalaisia ja sidosryhmiä osallistaen.
Christina: Metsien suojelu on luonnonsuojelun ydintä. Metsiä hakataan alueellamme liikaa.
Feministinen terveys- ja hyvinvointipolitiikka
Taataan kaikille pääsy mielenterveyden peruspalveluiden piiriin korkeintaan kuukauden päästä yhteydenotosta.
Christina: Mielenterveyspalveluiden tulee olla helposti saatavilla ja laadukkaita. Henkilöstöllä tulee olla osaamista tunnistaa myös esimerkiksi vähemmistöstressi sekä sukupuolittuneet ongelmat. Rasismiin, kouluväkivaltaan ja muuhun ihmisoikeuksia loukkaavaan toimintaan puuttuminen on myös mielenterveyttä edistävää toimintaa. Poikien ja miesten tukemiseen tulee panostaa erityisesti.
Liputetaan kunnantalolla paikallisten pride-tapahtumien kunniaksi sekä huomioidaan homo-, bi- ja transfobian vastainen päivä.
Christina: Lappeenranta Pride ry:n puheenjohtajana ajoin vuonna 2019 ensimmäistä Pride-liputusta Lappeenrannan kaupungintalolle, ja saimmekin sen lopulta onnistumaan. Olen Lappeenranta Pride ry:n puheenjohtajana myös tuomassa esille IDAHOBIT-päivän huomiointia kaupungissamme. Pride-tapahtumilla on suuri merkitys sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen. Lappeenranta Pride ry järjesti vuonna 2019 Lappeenrannan ensimmäisen Pride-viikon.
Kunnissa tuetaan turvapaikanhakijoita, ja tarjotaan sukupuolierityisiä tiloja ja tukea tarpeen mukaan turvapaikanhakijoille ja sen saaneille.
Christina: Turvapaikanhakijalapsille tulisi tarjota heidän oikeuksiensa toteutumisen näkökulmasta enemmän tukea.
Lappeenranta voisi hyvin ottaa vastaan enemmän kiintiöpakolaisia. Kiintiöpakolainen tarkoittaa henkilöä, joka on joutunut lähtemään kotimaastaan tai maasta, jossa asuu pysyvästi, toiseen maahan ja joka ei voi jäädä asumaan maahan, johon on paennut, ja jonka Yhdistyneiden kansankuntien pakolaisjärjestö UNHCR on määritellyt pakolaiseksi. Kiintiöpakolaiset ovat siis äärimmäisen haavoittuvassa asemassa. Tällä hetkellä kaupunki vastaanottaa kaksi perhettä vuosittain. Tämä pitäisi nostaa moninkertaiseksi.
Korjataan sisäilmaongelmaiset opiskelu- ja työtilat tai korvataan ne uusilla.
Christina: Lapsella on oikeus terveyteen ja koulutukseen. Sisäilmaongelmaisissa tiloissa ei saisi järjestää mitään toimintaa lapsille ja nuorille.
Feministinen kasvatus- ja koulutuspolitiikka
Puututaan koulussa ja verkossa tapahtuvaan väkivaltaan. Nimetään häirintäyhdyshenkilö jokaiseen Suomen päiväkotiin ja kouluun.
Christina: Liian moni lapsi ja nuori kokee, että kouluväkivaltaan ei puututa tarpeeksi tai he kokevat että aikuisia ei kiinnosta. Yhteistyö eri toimijoiden kesken, selkeät toimintatavat kouluväkivaltatapauksissa sekä lainvastaisista teoista keskusteleminen lasten ja nuorten kanssa on tärkeää.
Tehdään koronatoimien vaikutuksista lapsiin ja nuoriin hallinnonalat ylittävä seuranta, joka raportoidaan kaupunginvaltuustossa.
Christina: Lappeenranta on mukana Lapsiystävällinen kunta-kehittämistyössä. Se tulee tuoda mukaan kaikkeen toimintaan. Osana tätä työtä, tulee seurata koronatoimien, kuten muunkin päätöksenteon, lapsivaikutuksia. On huomioitava erityisesti ne lapset ja nuoret, jotka ovat heikommassa asemassa. Valtioneuvoston mukaan koronatoimien suhteen haavoittuvassa asemassa ovat vammaiset lapset ja nuoret, lastensuojelun asiakkaina olevat lapset ja nuoret, lapset ja nuoret joiden perheessä on mielenterveysongelmia, koulutuksen ja työn ulkopuolella olevat nuoret, maahanmuuttotaustaiset lapset ja nuoret sekä sateenkaarilapset ja -nuoret.
Feministinen perhepolitiikka
Huomioidaan tukipalveluissa moninaisten perheiden tarpeet niin sateenkaariperheistä maahanmuuttajiin, adoptioperheisiin, itsellisiin naisiin kuin lapsettomiin perheisiin.
Christina: Tukipalveluiden lisäksi perheiden moninaisuus tulisi huomioida kaikissa muissakin palveluissa. Tämä vaatii koulutusta.
Sateenkaarinuorten perheiden erityistarpeet huomioidaan, ja sateenkaarinuoria tuetaan heidän kohtaamansa väkivallan uhkan vähentämiseksi.
Christina: THL:n mukaan Vammaiset lapset ja nuoret sekä sateenkaarinuoret ovat erityisessä riskissä joutua väkivallan uhriksi. Haavoittuvuutta lisää ajattelutapa, että erityisryhmät ovat ei-seksuaalisia ja puolustuskyvyttömiä. Seurauksena voi olla, että seksuaalikasvatus ei tavoita näitä nuoria tai se evätään heiltä kokonaan. Sateenkaarinuorille tulee olla kaupungilla erityisesti heille suunnattuja palveluita sekä kaikissa kouluissa tulee olla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma, jossa on huomioitu sateenkaarinuorten ja sateenkaariperheiden lapset. Suunnitelman toteutumista tulee seurata lapsia ja nuoria osallistaen. Kouluissa tarjottavan seksuaalikasvatuksen tulee huomioida seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret.
Tehdään jokaiseen kuntaan esteetön leikkipuisto, joka on saavutettava erilaisten vammojen ja toimintakyvyn heikentymän kanssa kasvaville lapsille.
Christina: Tällainen tarvitaan myös Lappeenrantaan ja tietoa siitä tulee olla helposti saatavilla.
Varmistetaan, että uudet kuntaan muuttaneet, niin muualta Suomesta kuin ulkomailta, saavat mahdollisimman monet palvelut samalta luukulta.
Christina: Yksi keino olisi liittää Lappeenrannan kaupungin palvelut Tienoo.fi-palveluun, joka on kaikille maahanmuuttajille suunnattu sivusto kokoaa sivustolle videoita, karttoja, linkkejä ja yhteystietoja. Siitä hyötyisivät myös kaikki muutkin.
Christina Nenonen